среда, 18. мај 2022. Вести денес: 22
home Вести

Забрана за движење и на автомобили преку „Буково“ поради обилни снежни врнежи

Забрана за движење и на автомобили преку „Буково“ поради обилни снежни врнежи
илустрација

Забрана за движење на планинскиот превој „Буково“, покрај за тешки товарни возила, е воведена и за патнички моторни возила. Поради обилните снежни врнежи, МВР апелира на магистралните патишта Охрид-Кичево  и Охрид-Ресен да се вози  при исклучителна нужност за да се избегнат евентуални несакани последици.

СВР Охрид, укажува Министерството, презема засилени мерки за безбедност и контрола на сообраќајот и спроведува мерки за забрана на движење на тешки товарни возила кон планинските премини „Пресека“, „Буково“ и кон граничниот премин „Ќафасан“.

Поставени  се сообраќајни контролни пунктови кај „Подмолје“ на магистралниот пат Охрид-Кичево и кај „Емо“ во близина на село Косел на магистралниот пат Охрид-Ресен.

– На тие патни правци не се дозволува движење на тешки товарни возила, а посебно напоменуваме забраната за движење се однесува и на патничките моторни возила. Поради тоа, а со цел избегнување несакани последици, апелираме на исклучива нужност во користењето на патничките автомобили, а кон спомните патни правци и целосно почитување на важечките забрани за движење на тешките и други моторни возила и секако почитување на инструкциите и насоките на полициските службеници кои се на терен, соопшти МВР.

Како што потсетува, за сите моторни возила неопходно е носење и користење зимска опрема.

Коронавирус