понеделник, 19. април 2021. Вести денес: 176
home Вести

За првите шест месеци од 2019 година рекордни 400 доктори заминале од Македонија

Рекорден број од 400 доктори заминале од Македонија за првите шест месеци од годинава.
За првите шест месеци од 2019 година рекордни 400 доктори заминале од Македонија

Градоначалникот на Гостивар и поранешен министер за здравство Арбен Таравари, објаснувајќи ја бесперспективноста на граѓаните посочи фрапантни бројки за иселувањето, посочувајќи колку лекари ја имаат напуштено Македонија.

Според Таравари најдобар индикатор за отселувањето е бројот на лекари кои што бегаат.

Во 2016 заминале 180 лекари од Македонија, а во 2017 бројката изнесува 110 лекари, додека пак во 2018 година отишле 240 лекари.

-Знаете ли како е во 2019 година? Само за првите шест месеци 400 доктори се отидени од Македонија! Ова ви е индикатор како е. Сепак докторите се една фела која што е добро позиционирана во општеството. Кога тие масовно бегаат, значи тука нешто не е во ред, рече Таравари, вчера во емисијата „Што не е јасно“ на Алфа ТВ.

Коронавирус