четврток, 2. февруари 2023. Вести денес: 162
home Вести

За пет дена 90 смртни случаи од коронавирус во Македонија

За пет дена 90 смртни случаи од коронавирус во Македонија

Се зголемува бројот на починати лица во Македонија од коронавирус. Од почеток на месецов до вчера, за пет дена, во земјава се регистрирани вкупно 90 смртни случаи од Ковид-19.

Најголем број смртни случаи се регистрирани во вторникот (24), а висока стапка на смртност се бележи и во понеделникот и средата кога пријавени се над 20 починати лица.

Според податоците од Институтот за јавно здравје, во период од 26.10 до 1.11, пријавени се 88 смртни случаи од 21 град, што е зголемување од 4,8% во однос на неделата пред таа.

Во однос на возраста, 70 лица биле над 60 години, 12 лица на возраст од 50-59 години, 4 смртни случаи се пријавени од возрасната група 40-49 години и по еден во возрасните групи од 30-39 години и 20-29 години. Од смртните случаи, епидемиолошки се истражени 81 или 92%.