петок, 15. октомври 2021. Вести денес: 183
home Вести

За корона скрининг во училиштата ќе се бара согласност од родителите

За корона скрининг во училиштата ќе се бара согласност од родителите

Неделава надлежните започнуваат со опсежна анализи детален скрининг на генералната здравствена состојба на населението.

Во однос на скринингот на училиштата, кој е најавен од министерот за здравство Венко Филипче, тој посочува дека прво ќе се почне со обезбедување согласност од родителите, а потоа ќе биде презентирана и методологијата.

-Јас верувам дека подготовката во текот на следнава недела ќе заврши и дека од таа недела потоа ќе го започнеме процесот на тестирање. Сакам да кажам дека целта е да се откријат евентуални асимптоматски носители на вирусот, знаејќи дека децата се најчестите асимптоматски преносители, рече Филипче.

Според податоците на Министерството за здравство, 73% од пациентите кои починале од Ковид-19 имале најмалку две хронични болести, што, според Филипче е факт кој бара еден детален скрининг на генералната здравствена состојба на населението.

Тој деновиве рече дека скринингот ќе ја опфати здравствената состојба на пациентите претходно, типот на хронични болести, начинот на лекување, редовноста во земањето терапија и пристапот кон неа, колку често се јавуваат на контролни прегледи.

Најнови вести

Коронавирус