сабота, 24. октомври 2020. Вести денес: 29
home Вести

За испрашување и оценување учениците ќе одат во училиште

За испрашување и оценување учениците ќе одат во училиште

Од учениците што ќе следат настава онлајн ќе се бара за испрашување да се појават во училиште, затоа што претходното искуство покажало дека нема метод за оценување на децата онлајн.

-Училиштата ќе добијат посебни упатства за оценување на учениците што наставата ќе ја следат онлајн, односно преку интернет, најави на денешната прес конференција министерката за образование и наука, Мила Царовска.

Иако наставата ќе се одвива преку интернет, оценувањето на учениците ќе биде со нивно физичко присуство во училиштата.

-Се подготвува посебно упатство за оценување. Тоа ни е исклучително важно затоа што онлајн-наставата треба да го даде максимумот што може. Но минатата година оценувањето не беше уредено. Сега велиме – оценувањето ќе треба да се спроведува со физичко присуство и тоа ќе треба да се организира во групи, секако, ако епидемиолошките услови во општината го дозволуваат тоа, рече Царовска.

Коронавирус