понеделник, 26. септември 2022. Вести денес: 99
home Вести

Водостојот на Охридското Езеро зголемен за еден сантиметар

Водостојот на Охридското Езеро зголемен за еден сантиметар

За еден сантиметар е зголемен водостојот на Охридското Езеро, а нивоата на двете други природни езера во земјава се исти како вчера, покажуваат резултатите од последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Сепак, само водостојот на Дојранското Езеро е повисок од просечниот за април и тоа за 2,84 метри. Нивото на Охридското Езеро е за 20 сантиметри пониско од просечното, додека водостојот на Преспанското Езеро е понизок за 1,51 метар од повеќегодишниот просек за овој период од годината, но за 13 сантиметри го има надминато апсолутниот минимум.

Пониски од просечните се и нивоата на речиси сите реки во земјава. Исклучок се Вардар на мерното место кај Велес, Пчиња на мерните места кај Пелинце и Катлановска Бања и Струмица кај Сушево каде водостојот е повисок од просекот за овој месец.

Коронавирус