среда, 31. мај 2023. Вести денес: 106
Во живо

Трибина на тема „Политики за развој енергетскиот сектор“

home Вести

Водостоите на реките високи, но со тренд на намалување

Водостоите на реките високи, но со тренд на намалување

Водостоите на речиси сите реки во Македонија се повисоки од просекот за март, но имаат благо намалување во однос на вчера, покажуваат најновите податоци од мерењата на Управата за Хидрометеоролошки работи (УХМР).

Исклучок се Треска на мерното место кај Македонски Брод каде има мало зголемување на нивото исто како и Црн Дрим кај Ложани, Голема Река кај Ресен, Сатеска кај Ботун и Блато кај Боротино.

Водостоите на природните езера се во рамките на повеќегодиншниот просек за овој месец иако се бележи мало зголемување на нивоата на Охридското и Дојранското Езеро.