недела, 4. јуни 2023. Вести денес: 71
home Вести

Водостоите на реките пониски од просечните

Водостоите на реките пониски од просечните

Водостоите на речиси сите реки во земјава се пониски од просекот за јуни и главно се скоро на истото ниво како вчера со понекаде благо зголемување или намалување, покажуваат последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Исклучок се Пчиња на мерното место кај Катлановска Бања и Црн Дрим кај Ложани каде водостојот е малку повисок од просечниот.

Нивоата на трите природни езера се исти како вчера, но водостојот на Дојранското Езеро е за 2,84 метри повисок од повеќегодишниот просек за јуни, додека кај Преспанското е понизок 1,02 метри од просечниот, а кај Охридското за три сантиметри.

Најнови вести