сабота, 28. јануари 2023. Вести денес: 0
home Вести

Водостоите на повеќето реки над просекот за август

Водостоите на повеќето реки над просекот за август

Зголемени се водостоите на речиси сите реки во земјава кај кои денеска се извршени хидролошки мерења.

Според УХМР, Бабуна е 20 пати повисока од просекот за август, Треска 13 пати, а Вардар кај Велес и Јегуновце бележи тројно покачување.

И останатите реки се над августовскиот просек, освен Сатеска кај Ботун, Лепенец кај Скопје и Крива кај Крива Паланка.

Состојбата со езерата, Охридско, Преспанско и Дојранско, нема поголеми промени.