петок, 30. септември 2022. Вести денес: 152
home Вести

Во служба на грчко-македонското “пријателство”: Битола ќе биде Монастири?

Тој потсетува дека „дури и во историските книги се споменува дека ‘за жал’ грчката војска не успа да го ослободи Монастири во 1913 година“.
Во служба на грчко-македонското “пријателство”: Битола ќе биде Монастири?

Топонимите често можат да бидат инструмент за пропаганда – експанзионизам и тоа на автопат кој делумно беше финасиран од Европската унија“, прашува и констатира Павлос Воскопулос Филипов член на партијата „Виножито“ која е членка на Европската слободна алијанса (ЕФА).

Кога Ципрас зборува дека предуслов за пријателство е да се осудува иредентизмот и слични експанзионистички политики против Грција во Република Македонија, дали грчкиот премиер има желба и став да интервенира и да ги промени патните табли на автопатот кон Меџитлија?, пишува Република.

Воскопулос пишува дека порано на патоказите стоел зборот Битола, напишан на грчки и на англиски, но по интервенција на некои „кругови“, властите го смениле во сегашното Монастири.

Тој потсетува дека „дури и во историските книги се споменува дека ‘за жал’ грчката војска не успа да го ослободи Монастири во 1913 година“.

Коронавирус