сабота, 10. април 2021. Вести денес: 50
home Вести

Во Скопје не се дише ниту во лето- висока загаденост на Бит пазар и Центар, Макрадули заборавил да ја погледнете мапата на загаденост (ФОТО)

Во Скопје не се дише ниту во лето- висока загаденост на Бит пазар и Центар, Макрадули заборавил да ја погледнете мапата на загаденост (ФОТО)

Во Скопје не се дише ниту во лето.

На Бит пазар викендов било направено мерење на загаденоста во воздухот и споредба на истиот во лето и во зимо.

Споредбата покажала дека се дише загаден воздух и во лето и во зимо, иако Министерството за животна средина мува не го лази.

Фејсбук страната „Министерство за безживотна средина“ ги повика Јана Макрадули иПетре Шилегов да ја видат мапата на зададен воздух и во летните денови кога има сонце, не дувало ветер и немало дожд одамна.

Загаденоста на воздухот на 21 јуни изнесувал 130 милиграми на метар кубен само на Бит пазае што е повеќе од аларматно за во месец јуни.

Според оваа споредба паѓаат сите изјави и тези на заменик министерот за животна средина Јана Макрадули кој велеше дека загаденоста ја има само во зимо бидејќи домаќинствата се греат непрекинато.

Инаку загаденост денеска има и во Миладиновци, Центар, Ректорат, како и Гостивар.

Коронавирус