петок, 15. октомври 2021. Вести денес: 155
Во живо

Митинг на ВМРО-ДПМНЕ во Лозово

home Вести

Во основните училишта во ЕУ има 13,6 ученици на еден наставник, кај нас 15

Во основните училишта во ЕУ има 13,6 ученици на еден наставник, кај нас 15

Во основните училишта во Европската унија во просек има 13,6 ученици на еден наставник, додека кај нас 15. Најмногу ученици на наставник има Романија – 19,5, а најмалку Луксембург – девет.

Според податоците на Евростат, во основно образование во 2018 година на ниво на ЕУ имало 24,5 милиони ученици и 1,8 милиони наставници.

На ниво на ЕУ просечниот број на ученици на еден наставник во основно образование е намален од 14,3 во 2017 година на 13,6 во 2018 година. Најмногу ученици на наставник во 2018 има во Романија – 19,5, по што следат Чешка и Франција со по 19,2 ученици.

На другиот крај, најмалку ученици на еден наставник во основно образование има во Луксембург – 9, по што следи Грција – 9,2 и Полска – 9,6 деца на еден наставник.

Во регионот најмногу ученици на наставник има Србија – 15,1, по што следи нашата земја со 15 ученици на еден наставник. Бугарија и Хрватска се под просекот од ЕУ со по 13,7 ученици на еден наставник, по што следи Словенија со 10,3. Најмалку ученици на наставник има Грција – 9,2. За Албанија, Црна Гора и Косово нема податоци.

Генерално, децата започнуваат со школски програми во основно училиште на возраст меѓу 5 и 7 години. Програмите се дизајнирани да овозможат вовед на децата во читање, пишување и математика, како и основни познавања во други области како историја, географија, природа и наука, уметност и музика.

Односот ученици – наставник е пресметан со проста поделба на вкупниот број на ученици во основно училиште со вкупниот број на наставници во основно образование и не значи дека ја отсликува просечната големина на едно одделение.

Коронавирус