четврток, 8. декември 2022. Вести денес: 96
home Вести

Во општините каде што мнозинство се Албанците официјален јазик е само албанскиот

Во општините каде што мнозинство се Албанците официјален јазик е само албанскиот

Официјалните државни страници на општините каде албанското население е мнозинство ниту го почитуваат Рамковниот договор, а уште помалку Законот за јазиците.

Според Рамковниот договор, во општините во кои малцинството  го надминува прагот од 25 проценти, покрај официјалниот јазик на државата законски е дозволено и користење на јазикот на малцинството на локално ниво. Законот за двојазичност дополнително ги прошири привилегиите за користење на албанскиот јазик на целата територија.

Овие законските одредби важат и за официјалните веб страници на општините, но во мнозински албанските општини не се почитуваат. Па така имињата на веб страниците со кои се внесуваат на веб пребарувачите на Кичево, Гостивар и Арачиново, Дебар се на албански.

На пример за да ја отворите веб страницата на Кичево треба да внесете www.kercova.gov.mk, за Гостивар www.gostivari.gov.mk/web/index.php/mk, Дебар http://www.dibra.gov.mk/ и Арачиново www.haracina.gov.mk . Дополнително иако страниците треба да се преведени и на македонски тоа не е практика.

На страницата на општина Арачиново најчесто нема никаков превод, а пак на страницата на општина Кичево официјален конкурс е напишан само на англиски јазик. Превод делумно има и на некои постови на општина Дебар.

Прашањето останува дали надлежните институции и инспекторати ќе ги казнат мнозински албанските општини за непочитувањето на законот за двојазичност и основата на Тиранската платформа која самите ја потпишаа

Qatar 2022