сабота, 19. јуни 2021. Вести денес: 45
home Вести

Во Македонија 56 позитивни случаи на британскиот сој на коронавирусот – присутен е во овие осум градови !

Во Македонија 56 позитивни случаи на британскиот сој на коронавирусот – присутен е во овие осум градови !

Во текот на минатата недела до Институтот за јавно здравје се пријавени 649 материјали кои биле секвенционирани за присуство на „британскиот” сој на SARS-CoV-2 од три лаборатории, ИЈЗ, Жан Митрев и МАНУ.

Како што соопшти Министерството за здравство, од секвенционираните, 56 се позитивни за присуство на новиот сој на SARS-CoV-2. Од овие резултати е забележано дека „британскиот” сој на SARS-CoV-2 е присутен во осум градови, а најголем број случаи се откриени во Охрид (n=25), Прилеп (n=10) и Кавадарци (n=4).

Согласно анализите од МАНУ, во последниот период се детектирани поголем број на нови варијанти, кои претходно не беа присутни кај пациентите во нашата држава, што може да укажува на континуиран внес на нови случаи на Ковид-19 од странство.
Деталниот извештај на Институтот за јавно здравје за состојбата со Ковид-19 за периодот од 1 до 7 февруари 2021 година, како и кумулативната состојба со Ковид-19 во Република Македонија се објавува на веб страницата на Институтот за јавно здравје: http://iph.mk/.

ЕУРО 2020

Македонија