среда, 20. октомври 2021. Вести денес: 49
home Вести

Во документацијата по изградбата на модуларните болници НЕМА потпишано инженер

Во документацијата по изградбата на модуларните болници НЕМА потпишано инженер

Од општина Тетово тврдат дека тие немале никаква одговорност во оперативната фаза на градбата на модуларната болница која изгоре на 8-ми септември при што починаа 14 луѓе.

Општинските власти тврдат дека за модуларните согласно донесениот закон овластувањата за надзор биле во Министерството за здравство и во Државниот градежен инспекторат. Од информациите и достапните документи кои до овој момент ги има, се заклучува дека еден од проблемите е што во документите како  надзор по завршување на изградбата на модуларните болници НЕМА потпишано инженер.

Согласно договореното, по реализацијата на проектот, односно завршувањето на модуларните болници, во документот требало да биде впишано и името на инженерот кој извршил надзор над завршената работа, пренесе Телма.

Таа графа останала празна во сите модуларни болници. Државата за овој проект зема кредит од Светска банка и за 3,8 милиони евра иозгради 17 модуларни болници.

Локални избори 2021