петок, 31. март 2023. Вести денес: 121
home Вести

Во декември издадени 257 одобренија за градба

Во декември издадени 257 одобренија за градба

Лани во декември  во земјава се издадени 257 одобренија за градење со предвидена вредност на објектите од 1,73 милијарди денари, што е за  22,8 отсто помалку одобренија во однос на истиот месец од претходната година и за 76,7 отсто помала вредност. Со нив е предвидена изградба на 209 станови, со вкупна корисна површина од 25.413 метри квадратни.

Според податоците на Државниот завод за статистика, од вкупниот број издадени одобренија за градење, 155 (60,3 отсто) се наменети за објекти од високоградба, 19 (7,4 отсто) за објекти од нискоградба, а 83 (32,3 отсто) за објекти за реконструкција.

Од вкупно 257 објекти, на 184 или 71,6 отсто како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 73, односно 28,4 отсто инвеститори се деловни субјекти.