среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 18
home Вести

Во Дебар нема кој да ја продолжи традицијата на „лазарки“

Во Дебар нема кој да ја продолжи традицијата на „лазарки“

Првпат домовите на православните семејства денеска не ги посетија „лазарките“, што беше вековна традиција во Дебар.

-За жал, поради се помалиот број православни Македонци, полека се губат вековнте традиции. Така е за овој празник, попусто чекавме да не посетат „лазарките“. Разбравме дека нема да има. Девојчњата што лани и изминатите годни не посетја веќе се пораснати, вели Јованка Гиговска.

Според традицијата, група девојчиња, од кои едно е „невеста“, ги посетуваше православните домови пеејќи песна, со која се посакуваат свадби и благосостојба во семејствата.

„Лазорките“, како што по дебраски се нарекуваат, текстот го прилагодуваа зависно дали во семјство има мома или момче за мажење/женење.

За разлка од порано кога имало повеќе „лазарки“, пет-шет па и повеќе девојчиња, изминатите пет-шест години имаше само една група со три девојчиња.

Откако ќе ја испееа песната, домаќинките ги даруваа со свежи, неварени јајца, благо и пари.

„Лазарките“ заедно со познатото едноделно велигденско оро, како и „суројчарите“ (по повод Стара Нова година-Василица) беа најубави традиции по кои беше препознатлив Дебар. За „суројчарите“ годинава имаше само една група.

Коронавирус