понеделник, 26. септември 2022. Вести денес: 97
home Вести

ВМРО-ДПМНЕ: Шестиот пакет на мерки е задоцнет, мерките нема да ги покријат загубите на најкритичните стопански дејности

ВМРО-ДПМНЕ: Шестиот пакет на мерки е задоцнет, мерките нема да ги покријат загубите на најкритичните стопански дејности

Шестиот пакет мерки е задоцнет. Лага е дека мерките ќе ги покријат загубите на најкритичните стопански дејности затоа што истите не одговараат на моменталната економска состојба во државата. Скандалозно е носењето мерки дури после цел месец рестрикции, откако беше воведен полицискиот час, со кој се ограничи движењето на населението во вечерните часови, токму во времето кога погодените економски сектори го остваруваат приходот, стои во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ на прес конференција на Владата за шестиот пакет економски мерки.

– Неспособноста на оваа власт се манифестира во следното: наместо обесштетување на економските сектори, пакетот мерки е скроен за санација на штети кои ги предизвика најнеодговорниот министер за здравство кој Република Македонија го имала во својата историја досега. Наместо поддршка, мерките ќе ги претворат најкритичните економски сектори во најкритични социјални сектори, а последицата ќе биде КОВИД-19 технолошки вишок на вработени или КОВИД-19 стечајци, велат од партијата.

– Себично и селективно е однесувањето на економските советници на власта, затоа што мерките не предвидуваат санација на економските штети, а уште помалку не поддршка на трудово – интензивната индустрија, како што се текстилната и кожарската индустрија. Изоставени се градежната индустрија, естрадните уметници, драмската дејност, рударството. Оставени сами на себе се инвеститорите во зоните и прехранбената индустрија. Доказ за тоа е порастот на цените на прехранбените продукти, кои зголемените производни трошоци, поради рестрикциите на оваа влада, ги пренесуваат на цената на чинење на готовите производи. Народот треба да се подготви за најлошите економски сценарија бидејќи на оваа влада состојбата и’ е излезена од контрола, посочуваат од ВМРО-ДПМНЕ.

Коронавирус