понеделник, 20. март 2023. Вести денес: 129
home Вести

ВМРО-ДПМНЕ останува на ставот дека нема да дозволи промена на Уставот со цел промена на уставното име

ВМРО-ДПМНЕ останува на ставот дека нема да дозволи промена на Уставот со цел промена на уставното име

Во изјава по крајот на лидерската средба премиерот Зоран Заев потврди дека Република Илиденска Македонија е предлогот кој што треба да го реши спорот со  Грција. Тој кажа дека ниту тој, ниту македонскиот народ немал никакви териториални претензии кон Грција. Заев кажа дека името ќе биде за севкупна употреба, што значи дека ќе има промени во Уставот.

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, кажа дека она што било шпекулација во македонските медиуми минатите денови и онаа шпекулација што вчера Зоран Заев кажа пред јавноста дека е шпекулација излезе дека е вистина.

-Зоран Заев и Никола Димитров прифатиле решение кое што пред малку ви беше презентирано, решение за кое што прв пат бевме денеска информирани, која што требаше да биде од информативен карактер. ВМРО-ДПМНЕ останува на ставот кој што беше повторен во минатото во многу наврати дека нема да поддржи промена на уставот со цел промена на уставно име, изјави Мицкоски.

Тој кажа дека целокупниот процес се водел во тајност и егзебиционистички, загрозувани биле националните позиции на Македонија. Тој кажа дека патот до целта е јасен, а тоа интеграција во ЕУ и Нато, но траекторијата е различна.

-Денеска за прв пат бевме запознаени со предлогот кој Зоран Заев и Никола Димитров го прифатиле, истиот ќе биде претставен и презентиран пред органите на партијата и понатаму партијата благовремено ќе ја информира јавноста. До овој момент нашиот став е непроменет и повторен во многу наврати во минатото, изјави Мицкоски.

Мицкоски кажа дека било прифатено промена на Уставот со цел промена на утавното име.

loading...