вторник, 7. јули 2020. Вести денес: 3
МЕГА БОМБА

Нова аудио бомба: Се гледам со Вице, дадоа зелено светло да му се зaпaли колата, Трајче Заев даде црвен картон да не работи ништо

home Вести

ВМРО-ДПМНЕ ОК Прилеп: Јавната институција детски градинки „Наша иднина“ во Прилеп ја тресат низа скандали

ВМРО-ДПМНЕ ОК Прилеп: Јавната институција детски градинки „Наша иднина“ во Прилеп ја тресат низа скандали

ВМРО-ДПМНЕ ОК Прилеп денеска преку прес-конференција потенцира дека директорот на детските градинки во Прилеп ја тресат низа скандали.

-Согласно Законот за вработени во јавниот сектор, во организација со 300 вработени, директорот смее да вработи само 3 лица со договор на дело. Но, тоа не важи за градинките во Прилеп, каде моментално со договор на дело работат над 30 лица.

Директорот Тодороски, заедно со градоначалникот Јованоски и претседателот на ОО СДСМ Прилеп, Миле Талески, си поигруваат со судбината на овие луѓе, бидејќи нивните вработувања се спротивни на Законот.

За една година од џебот на родителите и буџетот на државата за овие лица се исплатени околу 2 милиони денари, пари за кои некој ќе мора дебело да одговара.

Покрај тоа во оваа институција откако СДСМ е на власт, се измислуваат и работни места кои не се предвидени во Систематизацијата на работни места во градинката.

Таков пример е работното место кое гласи одговорен за технички персонал и кујна, што е само едно од незаконските дејствија што ги преземаат кадрите на СДСМ.

Прашуваме и дали претходната директорка Бети Спиркоска, која 6 месеци ја извршуваше функцијата, се подготвува да биде раководител, иако дипломирала во 2017 година, а потребно е да има искуство во траење од 5 години?

Исто така, дали огласот од пред неколку месеци со кој се вработија 4 негователки и една садомијачка, беше распишан според Систематизација која не е во употреба?

Дали институцијата за овој оглас, по жалба на лица кои конкурирале, доби одлука огласот да биде поништен, а сепак претходно споменатите лица ги вработи повторно со договор на дело?, стои во нивниот пост на Фејсбук.

Парламентарни избори 2020