понеделник, 2. август 2021. Вести денес: 63
home Вести

Власта го брише името Република Македонија од изводите на лица родени пред Преспанскиот договор

Власта го брише името Република Македонија од изводите на лица родени пред Преспанскиот договор

И за лицата кои се родени пред Преспанскиот договор, во изводите нема да пишува Република Македонија.

Наместо тоа кај графата државјанство ќе бидат напишани коси црти (/////). Оние кои се родени откако Заев со Грција го смени уставното име на земјава, ќе имаат извод со јасно назначено „Република Северна Македонија“.

Сите вработени во Управата за водење на матични книги, веќе имаат добиено известување со кое им се става на знаење дека власта го брише името Република Македонија од изводите.

Северна Македонија, според ова известување е нешто кое задолжително мора да се напише, а наместо Република Македонија ќе добиете коси цртички.

Коронавирус