сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 129
home Вести

Владата ќе го преименува „Воинот на коњ“ со објаснување дека е дел од хеленскиот антички период

Владата ќе го преименува „Воинот на коњ“ со објаснување дека е дел од хеленскиот антички период

Споменикот „Воин на коњ„ нема да се урне, туку ќе се преименува во Александар Македонски, изјавил портпаролот на Владата Миле Бошњаковски за Макфакс.

– Спомениците кои ја отсликуваат хеленската култура како историско наследство на светот, ке го добијат тој епитет. „Воинот на коњ“ ќе го преименуваме во Александар Македонски и ќе дадеме објаснување дека е дел од хеленскиот антички период и како светско културно наследство. Нема уривање, тој станува симбол на пријателство меѓу Македонија и Грција. Ние не се срамиме да ги нарекуваме спомениците така како што се, кажа Бошњаковски.

Коронавирус