петок, 20. мај 2022. Вести денес: 38
home Вести

Вкупно 1.399 случаи на коронавирус, позитивни лица во 27 градови во Македонија

Вкупно 1.399 случаи на коронавирус, позитивни лица во 27 градови во Македонија

Во 27 градови во Македонија се потврдени вкупно 1.399 на коронавирус. Според последните податоци во земјава потврдени се нови 13 случаи во четири градови, најголем број во Куманово и Скопје.

Во текот на вчерашниот ден како оздравени се 53 лица, а починати сe четири лица.

Од вкупниот број на заболени лица, најголем дел се регистрирани во Скопје, Куманово и Прилеп. Во однос на дистрибуцијата по пол, регистрирани се 662 машки и 737 женски лица.

Возраста на заболените се движи од 0 до 91 години (просек – 44,7 години). Најголем број на заболени се на возраст од 50-59 години – 292 (20,9%). Кај лица над 60 години регистрирани се 287 случаи, кај деца на возраст од 10-19 и 0-9 години се пријавени 56 и 51 случаи соодветно.

Во однос на симптомите кои се пријавени кај заболените лица, најчесто се регистрирани температура (64,8%), кашлица (53,2%), малаксаност (34,7%), треска (19,0%), главоболка (16,4%), болка во грло (15,8%) и отежнато дишење (15,0%).

Кај 485 или 34,7% од дијагностицираните лица не се регистрирани симптоми на заболувањето. Од нив, 344 или 70,9% имале контакт со веќе потврден случај во државата.

Во однос на коморбидитети, кај 395 (28,2%) лица се присутни хронична/и здравствени состојби, од кои 267 лица имаат кардиоваскуларна болест, 87 со дијабет, 76 лица се со хронична белодробна болест, 18 со хронична бубрежна болест и 55 со други хронични болести.

Од хоспитализираните случаи, кај 162 (41,0%) се присутни коморбидитети. Регистрирани се 228 (16,4%) случаи на заболување меѓу здравствени работници.

Регистрирани се 65 смртни случаи. Од регистрираните смртни случаи, најголем дел се на возраст над 60 години (n=43). Регистрирани се 46 смртни случаи кај лица од машки и 19 кај лица од женски пол. Од починатите, кај 50 (76,9%) се регистрирани коморбидитети.

Извршени се вкупно 15.409 тестирања на коронавирус во земјава.

Коронавирус