среда, 2. декември 2020. Вести денес: 7
home Вести

Вински тераси во Охрид

Вински тераси во Охрид

Во организација на Македонската асоцијација на сомелиери – МАСОМ денеска во охридскиот ресторан „Канео“ ќе се оддржи манифестацијата „Вински Тераси – Охрид“.

На настанот, со почеток во 18:00 часот, дел од македонските винарници ќе ги претстават своите вина на домашните и странските туристи. Гостите ќе имаат можност да дегустираат преку 100 различни вина по свој сопствен избор.

– Настанот е насловен „Вински Тераси – Охрид“, со цел да се потенцира тесната врска помеѓу „лозовите тераси“ како микролокации од каде најчесто доаѓа најкавлитетното винско грозје до „винските тераси“ од сегментот на ресторатерството и хотелиерството каде тие вина треба да се понудат на посетителите во туристичките дестинации на соодветен, правилен начин, велат организаторите.

МАСОМ смета дека вакви вински настани треба да станат традиција по нашите туристички места.

– Претставувањето на македонското вино на странските пазари треба да го ставиме во еквилибриум со домашниот пазар, особено во туристичките оази како што е Охрид, велат од МАСОМ.

Коронавирус