понеделник, 24. јануари 2022. Вести денес: 75
home Вести

ВИКЕНДОВ БЕЗ ПАРНО: Гас за греење има уште за утре- БЕГ ја повика Владата да ја преземе компанијата до крајот на грејната сезона

ВИКЕНДОВ БЕЗ ПАРНО: Гас за греење има уште за утре- БЕГ ја повика Владата да ја преземе компанијата до крајот на грејната сезона

Енергетската криза кулминира, БЕГ има гас за греење уште за утре, бара Владата да ја преземе компанијата до крајот на грејната сезона.

-За да се обезбеди непрекинато производство на топлинска енергија во ПТБЕ, предложивме Владата да ја превземе во времено управување компанијата почнувајќи од 14.01.2022 се до завршување на кризната состојба во оваа грејна сезона.Енергетската криза во Македонија доведе до покачување на цената на парното доведе до проблеми кај самите граѓани, но и кај компанијата која го снабдува Скопје со парно греење, порачуваат од БЕГ.

Иако најави дека доаѓа голема енргетска криза имаше подолго време, Владата речиси половина година не презеде ништо на ова, па дојде до ситуација граѓаните да плаќаат повисоки сметки, за греење кое можеби и ќе го немаат.

Централната власт последниов период се обиде одговорноста да ја префрли кон локалната власт, која нема законски ингеренции да финансира приватни компании. Таква законска можност во Македонија има само Владата, па јасно е зошто БЕГ во оваа криза бара помош токму од Илинденска.

Коронавирус