четврток, 2. февруари 2023. Вести денес: 78
home Вести

(ВИДЕО) Грчкиот пратеник Филис: Македонија стана грчка

(ВИДЕО) Грчкиот пратеник Филис: Македонија стана грчка

На Фејсбук се појави видео во кое грчкиот пратеник Никос Филис говори во грчкиот Парламент како Беломорска Македонија со сила стана грчка.

-Кога го слушаме извикот: „Македонија е една и грчка!“ се возприема како иредентизам, како непочитување на меѓународните договори на земјата. Може и да не звучи добро, но тоа е вистината. Грчката Македонија е грчка и да сум појасен СТАНА грчка. затоа што по население Македонија до 1912/1913 и 1921/1922 кога дојдоа бегалците (од Мала Азија) немаше грчко мнозинство, само одредени зони на југ. Значи стана грчка со размена на население преку тешките настани кои ги преживеавме и ние но и други народи во регионот. Ако тоа е така, согрчкиот потпис, а не со моето тврдење тука, кон што водат извиците: „Македонија е една и грчка!“? Со кого си играме мајтап? Со самите себе? , рече пратеникот Никос Филис.