среда, 24. февруари 2021. Вести денес: 122
home Вести

Ветингот во МВР на владина седница

Ветингот во МВР на владина седница

Владата на денешната седница треба да ја разгледа Информацијата во врска со потребата од спроведување процес на проверка (ветинг) на вработените во Министерството за внатрешни работи.

Ветингот во МВР, како што повеќепати најави министерот Оливер Спасовски, е потребен за да се зацврсти интегритетот на полицајците и нивната отпорност кон какви било влијанија кои се спротивни на законите. Целта е декриминализирана и депаритизирана полиција која ќе го штити интересот на граѓаните и полицајци кои професонално и одговорно ќе си ја вршат својата задача.

Ветингот во полицијата треба да се базира на три столба. Прво – вработувањето и кариерата на секој полициски службеник, второ – имотната состојба и трето – интегритетот и профресионалноста во извршувањето на работните задачи. Ќе се проверува стручното образование, интегритетот, имотната состојба и евентуално криминални активности.

Покрај МВР, се очекува во иднина ветинг да има и во други јавни сектори. Поддржувачите на ветингот сметаат дека тоа е процес од општетсвен интерес што треба да ја зајакне професионалноста на јавните служби и да создаде систем што ќе ги штити правната државата и граѓаните, кој нема да зависи од политиката и политичарите и ќе создава можности за развој.

МИА

Коронавирус