понеделник, 8. март 2021. Вести денес: 106
home Вести

Вечно име Крсте, Кристина, Кристијан

Вечно име Крсте, Кристина, Кристијан

Крстовден, празникот кој се празнува денес, е ден кога мора да се опуштите и да се подготвите за Богојавление.

Од Божиќ до Богојавление верниците се поздравуваат со „Христос се роди“, „Вистина се роди“, а на Богојавление се поздравуваат со „Бог се јави“, „Вистина се јави“.

Луѓето кои се родени на овој ден се верува дека на својот грб ја носат сенката на Чесниот крст и дека затоа пред Господ се посебно одговорни за своите постапки.

Именден празнуваат: Крсте, Крстинка, Кристина, Христина, Кристијан…

Коронавирус