сабота, 6. јуни 2020. Вести денес: 98
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Вести

„Вечер“: УХМР распиша тендер од милион евра за засејување облаци во денот на прогласување вонредна состојба (ДОКУМЕНТИ)

„Вечер“: УХМР распиша тендер од милион евра за засејување облаци во денот на прогласување вонредна состојба (ДОКУМЕНТИ)

Управата за хидрометеоролошки работи на денот на прогласување на вонредна состојба ,18 март 2020 година распишала тендер за засејување облаци во вредност од 60.000.000 денари, односно речиси милион евра, покажуваат документите обајвени на системот на електронски јавни набавки, пишува Вечер.

По тендерската постапка, УХМР треба да се склучи договор за период од 6 (шест) месеци во кои УХМР треба да искористи авионско засејување облаци во случај на врнежи од град.

 

 

Во воведот на тендерот, напоменато е дека станува збор за “хипотезата за засејување на облакот е заснована на концепт на корисна конкуренција“. Овој поим ќе треба да го образложат експертите, дали станува збор за експериментално засејување.

абавки.

По тендерската постапка, УХМР треба да се склучи договор за период од 6 (шест) месеци во кои УХМР треба да искористи авионско засејување облаци во случај на врнежи од град.

 

 

Во воведот на тендерот, напоменато е дека станува збор за “хипотезата за засејување на облакот е заснована на концепт на корисна конкуренција“. Овој поим ќе треба да го образложат експертите, дали станува збор за експериментално засејување.

 

Постапката се однесува за период од 1 мај до 31 октомври 2020 година, односно од пролет до есен. Парите се обезбедени од министерството за земјоделие програма за 2020 година) и наведено е дека фактурите ќе се плаќаат на месечно ниво, во рок од 30 дена по нивното доставување.

Целиот текст прочитајте го на Вечер.мк.

Коронавирус