петок, 29. јули 2022. Вести денес: 93
home Вести

Вчера пристигна нова пратка вакцини од производителот „Фајзер“

Вчера пристигна нова пратка вакцини од производителот „Фајзер“

Министерството за здравство ја информира јавноста дека вчера, во нашата земја стигнаа 9.360 дози вакцини од производителот Фајзер. Од нив 4.680 се преку директен договор што нашата земја го има со овој производител на вакцини против Ковид 19. Според договорт, Фајзер секој понеделник во нашата земја испорачува од 5.000 до 7.000 дози вакцини, односно 26.000 дози предвидени за цел месец. Останатите 4.680 дози вакцини Фајзер се добиени преку трилатерални договори во рамките на програмата „Тим Јуроп“ (Team Europe).

– Преку оваа програма за поддршка во снабдувањето вакцини за Западен Балкан , што ја координира Австрија, во нашата земја во месец мај треба да пристигнат вкупно 19.890 дози вакцини. Вчерашната пратка е втора по ред, а помошта за Македонија која ја обезбедува ЕУ се вкупно 119.213 вакцини, велат од министерството за здравство.

Коронавирус