вторник, 7. јули 2020. Вести денес: 246
МЕГА БОМБА

Нова аудио бомба: Се гледам со Вице, дадоа зелено светло да му се зaпaли колата, Трајче Заев даде црвен картон да не работи ништо

Во живо

Мицкоски ќе ја претстави програмата на ВМРО-ДПМНЕ пред граѓаните на Велес

home Вести

Важно известување до родителите: Што да направите ако вашето дете не го запишат во училиште поради непримена вакцина?

Важно известување до родителите: Што да направите ако вашето дете не го запишат во училиште поради непримена вакцина?

Здружението „Здравје со игла не влегува“ и Фејсбук групата со исто име, во последниов период се труди да помогне против присилна вакцинација и борбата за право на избор.

Тие споделија важно известување до сите родители, во врска со запишување на нивните деца во училиште.

-Доколку сте се обиделе да го запишете вашето дете во прво одделение, и од страна на училиштето „усно“ сте одбиени, односно не ви ги примиле документите, поради непримена вакцина, Вие имате право да поднесете претставка до Државниот просветен инспекторат, Народниот правобранител, како и Комисијата за заштита од дискриминација, против самото училиште.

Доколку се решите да поднесете Претставка, откако ќе ја пополните, потребно е да ги испечатите во два примероци, каде што едниот примерок ќе остане за Вас, а другиот примерок ќе го испратите преку пошта со препорачана пратка, и со Повратница.

Адресите на институциите кој што треба да се испратат претставките се напишани во самите претставки.

Преставка до Државниот просветен инспекторат

https://justpaste.it/4r54s

Претставка до Народниот правобранител

https://justpaste.it/7q554

Претставка до Комисијата за заштита од дискриминација

https://justpaste.it/5phvf

Исто така, имате можност да ги доставите истите претставки лично во архивите на соодветните институции, со тоа што, доколку се решите истите да ги доставите во архивите, наместо преку пошта, потребно е двата примероци од претставката да ја однесете во архивата на соодветната институција, каде што на еден примерок ќе ви стават Приемен печат, односно архивски број, и ќе ви го вратат, а другиот примерок ќе остане за нив.

Доколку решите да отидете лично да ја предадете кај Народниот правобранител, канцелариите на Народниот правобранител низ Македонија, можете да ги најдете на следниот линк:

http://ombudsman.mk/MK/kako_do_nas.aspx.

Парламентарни избори 2020