петок, 18. ноември 2022. Вести денес: 92
home Вести

Василевска: Се сомневаме дека власта сака да направи кредибилен попис

Василевска: Се сомневаме дека власта сака да направи кредибилен попис

Пратеничката од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Иванка Василевска во расправа на комисија за Европски прашања на тема попис на населението поднесе амандман преку кој се бара да се смени членот 10 од предлог законот за попис на населението.

Таа побара истиот да гласи:

-За лицата кои ќе бидат опфатени со пописот ќе се обезбедат следниве податоци, а тоа се: 1.Идентификациони податоци за лицето, име презиме и име на еден од родителите, пол, датум на раѓање и едниствен матичен број на граѓанинот, адреса на која вообичаено живее лицето до пописот , официјално место на живеење и местото на живеење една до пет години пред пописот. 2. Податоци за присутност-отсутност, причината за отсуство од местото за живеење, односно за присутност на местото за пописот, за отсутните во странство да има назив на државата во која претстојуваат и времетраењето на престојот во странство, и за граѓаните на други држави присутни во Македонија, назив на државата од која доаѓаат и време трање на престојот во Република Македонија. 3. Државјанство.4.Географски податоци: населено место на општина и држава на раѓање. Сметаме дека со овој амандман ќе се прецизираат овие податоци кои ќе бидат од суштинска важност и за понатамошмните идни одработки, рече Василевска.

Пратеничката Василевска посочи дека тие како партија имајќи искуство од претходно се сомневаат во власта дека сакаат да направат кредибилен попис.

-Нашето искуство од претходно остава простор за сомнеж, а тој сомнеж вие како власт не смеете да си го дозволите доколку сакате во Република Македонија да има кредибилен попис. Јавноста треба да има во предвид дека сите државјани на Република Македонија ќе бидат попишани. Тие што се надвор ќе ја имаат можноста покрај попишувањето на територијата на државата, на областа во која што живеат и работтат привремено претстојуваат, ќе ја имаат можноста електронски да се попишат. Ние како опозиција цврсто стоиме, јас морам да ве убедам да го разберете нашиот став бидејќи тој по стандартите на Еуростат и на сите препортаки на кои што се повикувавме и кунсилтиравме, тука е вклучено и експертското мислење. Ние апсолутно сме против мешање на концептот како да имаме попис за државна изборна комисија, за избори а не на резидентно население. Нас не интересира резидентното население кое претстојува најмалку 12 месеци на територијата на Република Македонија и токму затоа го предлагаме овој амандман, посочи Василевска.

Коронавирус