вторник, 27. септември 2022. Вести денес: 0
home Вести

В сабота кон недела ги поместуваме стрелките на часовникот за еден час наназад

В сабота кон недела ги поместуваме стрелките на часовникот за еден час наназад

В сабота кон недела на полноќ (27 кон 28 октомври) ќе почне зимското сметање на времето, кога стрелките на часовниците ќе ги поместиме за еден час наназад.

Преминувањето на летно и зимско сметање на времето првпат е забележано во 1916 година, во земјите на северот на Европа, а досега е воведено во околу 70 земји, за да се заштеди енергијата со тоа што периодот на дневната светлина од раните утрински часови ќе се „премести“ навечер.

Коронавирус