четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 138
home Вести

Утре ни доаѓа задушница: Оваа грешка луѓето постојано ја повторуваат на овој ден, а е голем грев

Утре ни доаѓа задушница: Оваа грешка луѓето постојано ја повторуваат на овој ден, а е голем грев

Православните христијани во сабота ја одбележуваат Задушница во знак на сеќавање на починатите.

Црквата пропишала посебни денови – задушници, четирипати годишно, кога верниците се молат за покој на душите на починатите.

Задушница е секогаш во сабота, ден кој црквата го одредила за помен и молитва за упокоените. На Задушница се оди во црква каде што се служи литургија и парастос. На овој ден се посетуваат гробиштата каде со молитва, пченица и лепче осветено со црвено вино се изразува помен за починатите.

На Задушница верниците даваат милостина на сиромашните во име на покојните и се молат за покој на нивните души.

Се верува дека е голем грев ако на Задушница некој на гроб одбие да земе храна или пак избрка туѓинец од гробот.

Оваа Задушница секогаш е во сабота и е една недела пред Прочка, која секогаш се паѓа во недела.

Најнови вести

Коронавирус