понеделник, 26. септември 2022. Вести денес: 131
home Вести

Уставниот суд денес ќе ја одржи 9-та седница: Ќе се разгледува законитоста на член 163 од Законот за банки

Уставниот суд денес ќе ја одржи 9-та седница: Ќе се разгледува законитоста на член 163 од Законот за банки

Уставниот суд денеска треба да ја одржи 9-тата седница, на чиј дневен ред како втора точка е иницијативата за оценка за уставноста и законитоста на член 163 став 3 од Законот за банки.

Седницата претходно на двапати беше одложена на 25 март и на 7 април поради состојбата со ширењето на коронавирусот.

Пред седницата на Уставниот суд Здружението на оштетени физички и правни лица од Еуростандард Банка „Правда за штедачи“, упати јавен апел за владеење на правото и заштита на темелните вредности на оваа држава заштитени со Уставот.

Во образложението на иницијативата, Здружението, наведува дека со член 163 став 3 од Законот за банки, Фондот за осигурување на депозити е утврден како доверител со приоритетно право за наплата во однос на сите други доверители во случај на стечај на банка, меѓутоа одредбата со која Фондот за осигурување на депозити има приоритет при наплата на побарувањата од стечајната маса, е очигледно неуставна и затоа, сметаат дека Уставниот Суд треба да ја укине како таква и да ја стави вон сила. (МИА)

Коронавирус