четврток, 26. јануари 2023. Вести денес: 188
home Вести

Уставен суд ќе постапува по одлуките на Аеродром и Радовиш за референдум за населување мигранти

Уставен суд ќе постапува по одлуките на Аеродром и Радовиш за референдум за населување мигранти

Уставниот суд на Република Македонија на денешната седница поведе постапка за две одлуки на општините Аеродром и Радовиш, што се однесуваат за распишување референдум за населување и интеграција на мигранти.

Општините, според Судот, не може референдумски да се произнесуваат за овие прашања, бидејќи тоа се прашања за кои одлучува централната власт.

Државниот инспекторат за локалната самоуправа ја запре примената за извршувањето на овие одлуки за распишување на референдум на општините Аеродром и Радовиш и согласно законот поднесе иницијативи по овие предмети.