среда, 27. јануари 2021. Вести денес: 60
home Вести

Учениците се запишаа во Република Македонија, а ќе излезат со документ Република Северна Македонија

Учениците се запишаа во Република Македонија, а ќе излезат со документ Република Северна Македонија

Свидетелствата на децата ќе бидат со новото име на државата Република Северна Македонија, потврди министерот за образование и наука, Арбер Адеми.

„Секако дека ние имаме договор од Преспа имаше уставни промени и новото уставно име ќе се користи во секоја документација и во документацијата која се води педагошката евиденција, така што логично би било да во новите свидетелства да се истакне новото уставно име на нашата татковина“, истакна Адеми.

Според Адеми треба се да се примени од договорот од Преспа во образованието, бидејќи тоа претставува и патриотски чин.

Коронавирус