среда, 23. јуни 2021. Вести денес: 140
home Вести

Туристички агенции лути: Не прифаќаме кредити, бараме финансиска поддршка за плати

Туристички агенции лути: Не прифаќаме кредити, бараме финансиска поддршка за плати

Туристичките агенции лути по изјавите за содржината на петтиот пакет мерки кој со денови никако да се обелодени. По изјавите на вицепремиерот Битиќи и министерот за економија Бектеши, дека во петтиот пакет мерки, финансиската поддршка за плата, ќе биде заменета со бескаматни кредити, секторот туризам остро реагира на овие одлуки.

Како е можно кога после една година тотален колапс на туризмот, во време кога не знаеме дали во наредните 3 месеци ќе имаме егзистенција, бидејќи нема подобрување на повидок, да добиваме кредити наместо помош?, прашува секторот.

Повеќе од половина туристички агенции се одбиени во претходните објавени мерки за аплицирање за кредит поради неверојатните услови кои беа поставени за нивно добивање, а сигурно исти такви услови ќе се воведат сега, додаваат тие. Кога треба кредитот да го добијат сите и тоа се гледа како мерка за помош, треба да се скратат условите или воопшто да ги нема освен нормално падот на прометот, кој во овој сектор е над 90%. Помош со бескаматни кредити, не е помош кога има услови, и треба сите да имаат можност да го користат. Исто така, правното лице без разлика дали имало негативен исход на крајот на годината, треба да може да ја добие помошта.

Финансиската поддршка за плата се покажа како една од најдобрите мерки на државата за спас на работните места кои дадоа надеж дека ќе се преживее и со тие минимални примања кои не се доволни за да се опстои, но сепак значеа сигурност и спокој за вработените додека да дојде момент повторно да се функционира.

Сега туризмот е оставен на милост и немилост. Нема можност за работа, границите ни се затворени, никој воопшто не го покренува прашањето за преговори за отворање на границите до летниот период за да може секторот сам да се опорави за да не му е потребна помошта од државата.

Туристичките агенции апелираат веднаш да се врати финансиската исплата на плати во новиот пакет. Тие се задоволни од грантовите и финансиската помош во 2020 година, но тоа мора да има континуитет. Грантовите беа во вредност од 1500 до 7000 евра, а во просек најнискиот трошок на една туристичка агенција за режиски трошоци без покритие на плати е 18.000 евра. И доколку се навратиме на тоа дека падот на прометот е над 90%, како да се покријат овие трошоци?. Грантовите помогнаа, но не можеме да кажеме дека беа доволни за овие компании сега сами да ги покриваат трошоците за плати. Наместо да се разгледува проблемот зошто одредени компании што имаа вработени на определено пример месец два и три, а истите не ги отпуштија, туку договорот им завршил и од таа причина беа изземени од помошта за плати, овој пат да бидат земени во предвид за финансиска помош за плати, истата се прекинува. Доколку нема континуитет во помошта додека трае оваа ситуација, залудна е и изминатата помош, а туристичкиот сектор смета дека државата не сака да дозволи овој сектор да згасне. Кога ќе се врати ситуацијата во нормала со работа и плаќање даноци овој сектор ќе помага во полнење на буџетот, а што доколку се остави да згасне?!

ЕУРО 2020

Македонија