четврток, 12. декември 2019. Вести денес: 121
home Вести

Трипуновски до Атанасов: Поднесете си оставка- не може човек кој молчел дека кај стоката кружи смртоносно заболување кое може да биде пренесено и на луѓето да ја води АХВ

Трипуновски до Атанасов: Поднесете си оставка- не може човек кој молчел дека кај стоката кружи смртоносно заболување кое може да биде пренесено и на луѓето да ја води АХВ

Во Македонија постојат 22 подрачја на кои претходно имало антракс. Според информациите кои ги објавија медиумите оваа година не е извршено вакцинирањето во ниту едно од дистриктните подрачја во Република Македонија. Согласно процедурите властите се должни во рок од 20 години да вршат вакцинирање на подрачје каде еднаш се појавил антракс. Невакцинирањето е сериозна опасност болеста повторно да земе замав во нашата држава, истакна Цветан Трипуновски, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.

-Господине Атанасов соберете храброст и одговорете, дали оваа година АХВ изврши вакцинација во 22 – те подрачја кои се под опасност од повторно појавување на антракс? Доколку не, зошто не, и кој ќе сноси одговорност за таквото неодговорно однесување на вас како институција? Господине Атанасов дали АХВ  ја има известено СЗО за здравјето на животните, како и системот за известување на болести на животните на ЕУ за појавата на антракс во Република Македонија? Недозволиво и неодговорно е што две недели криевте од граѓаните дека во нашата држава има антракс. Дали ова го правевте затоа што воопшто немате извршено годишна вакцинација против оваа сериозна заразна болест?, праша Трипуновски и додаде:

„Господине Атанасов соберете сили и направете храбар чекор. Поднесете си оставка. Не може човек кој молчел две недели дека кај стоката кружи смртоносно заболување, кое може да биде пренесено и на луѓето да ја води АХВ. Наместо бледи пресконференции, оправдувања и минимизирање на сериозноста по здравјето на луѓето и добитокот од оваа опасна болест  граѓаните очекуваат од вас одговорност, веднаш и сега“.