четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 142
home Вести

Трендафилов: Нашиот предлог за докуп на стаж за пензија прво беше прифатен од Владата, а сега се одолговлекува

Трендафилов: Нашиот предлог за докуп на стаж за пензија прво беше прифатен од Владата, а сега се одолговлекува

Слободан Трендафилов од Сојуз на синдикати во своето вклучување во емисијата „24 Анализа“ зборуваше за законот за пензионирање каде посочи дека нивниот предлог за докуп на стаж го доставиле но Владата прво го прифатила, а сега се одолговлечи и затоа апелира сите ветувања кои се дадени да се исполнат. Тој потенцираше дека е многу значајно претставниците на работниците и на работодавачите да присуствуваат на собраниските комисии.

-Имаме сериозни забелешкките на начинот на кој тоа се случува и забелешките се во насока на тоа иако беше јасно и јавно кажано дека најголем дел од предлозите на ССМ се прифаќаат, но ситуацијата не е таква.Ние од Сојуз на синдикати доставивме предлози за старосна пензија по работен стаж, старосна пензија по дејности, неполна старосна пензија. Нашиот предлог за докуп на стажот и достоинствено заминување во пензија предвремено како еден од моделите кои ние ги предлагавме иако беше прифатен од страна на владата сега слушаме дека ќе се одолговлечи. Ние апелираме сите ветувања кои се дадени да се исполнат.Ние остануваме за соработка но нажалост ваквото законско решение за пензионирање на македонскиот работник со 64 години возраст не дојде на Седница на екононмско-социјалниот совет, не беше дискутирано со претставниците на работниците и претставниците на работодавачите и можеби е една од причините заради застојот во Собранието. Но во Собранието ние наидовме на пречка со тоа што не сме поканувани на тие собраниски комисии иако во минатото тоа беше многу позитивна пракса, рече Трендафилот во своето вклучување.

Коронавирус