сабота, 25. јуни 2022. Вести денес: 6
home Вести

Тренческа: Вработените во градинките кои штрајкуваа нема да земат целосни плати

Тренческа: Вработените во градинките кои штрајкуваа нема да земат целосни плати

Вработените во градинките кои штрајкуваа нема да земат целосни плати за месец април. Ова го соопшти министерката за труд и социјална политика, Јована Тренчевска по средбата со претставниците на Синдикатот за образование. Таа додаде дека се бара законско решение за надоместување на неисплатените плати во наредните месеци.

Првиот човек на СОНК, Јаким Неделков рече дека Колективниот договор за заштита на децата не предвидува исплата на дневници во случај на штрајк наспроти оној во образованието што предвидува такво нешто.

На тричасовната средба се разговараше и за новиот колективен договор во градинките, кој истекува во јуни. Двете страни рекоа дека ги усогласиле позициите за овој договор кој треба да даде нови решенија кои ќе значат подобрување на предучилишната грижа и образование на децата. За ова прашање ќе се формираат две работни групи, онаа на Министерството за труд и СОНК кои ќе работат на креирање на нов колективен договор.

Коронавирус