четврток, 21. октомври 2021. Вести денес: 111
home Вести

Тетова Сот: Италија ќе стави вето, или Албанија и Македонија или ниту една

Тетова Сот: Италија ќе стави вето, или Албанија и Македонија или ниту една

По дискусијата во холандскиот парламент за започнувањето на преговорите на Албанија и Македонија со ЕУ, нема промена на ставот за започнување на преговори за Албанија. Иако нема ново придвижување, Холанѓаните остануваат на ставот од јуни против започнувањето на преговорите.
Министерот Блок го изнесе ставот, сега веќе познато дека е прерано да се отворат преговори со Албанија. Сепак, во Европската комисија беше кажано дека нема да има блокирачко вето од Холандија доколку се согласат другите земји.

Како што дознава Тетова Сот од дипломатски извори, Италија може да стави вето на почетокот на преговорите, или и Албанија и Македонија заедно или ниту една.

Ова вето може да биде затоа што Албанија и Италија отсекогаш имале добрососедски односи, а Италија сака Албанија да биде дел од Европската унија.
Во меѓувреме, Албанија и Северна Македонија интензивно работат на исполнување на утврдените услови.

Односно, Македонија го смени своето име во Република Северна Македонија на почетокот од оваа година, со што беше ставен крај на долгогодишниот конфликт со Грција, тоа е промена на името, што беше еден од клучните услови за пристапување на Македонија во ЕУ.

Покрај тоа, Македонија се бори интензивно со корупцијата, а албанските власти бараат да се намали корупцијата и организираниот криминал.
Албанија и Македонија не се единствените земји што чекаат членство во ЕУ.

Земји-кандидати се исто така Турција (кандидат од 1999 година, преговори за пристапување започнаа во 2005 година), Црна Гора (кандидат од 2010 година, преговори од 2012 година), Србија (земја-кандидат од 2012 година, започна преговори за пристапување во 2014 година), додека Босна и Херцеговина и Косово чекаат кандидатски статус за ЕУ.

Најнови вести

Локални избори 2021