вторник, 21. март 2023. Вести денес: 30
home Вести

Таки Фити: 2019-та нема да биде година за економија

Таки Фити: 2019-та нема да биде година за економија

Тешко дека 2019-та ќе биде година на економијата, иако Владата тоа помпезно го најавуваше, вели за Алсат  универзитетскиот професор и претседател на МАНУ, Таки Фити.

Според него, во услови на политичка нестабилност, корупциски афери, како што е случајот „Рекет“, бизнисмените тешко се одлучуваат да инвестираат, а економијата бележи ниски, па дури и  негативни стапки на раст. Дополнително на тоа влијае и неизвесност околу добивањето на датум за преговори со ЕУ.

-Како приоритет Владата ја прогласи економијата, но тешко одат работите бидејќи кога постои ваква неизвесност и самите инвеститори и претпријатијата очекуваат што ќе се случи. Несигурност, разочарување, тогаш приватните претпријатија се воздржуваат од инвестирање. Државата се обидува да инвестира што е можно повеќе во делот на капиталните инвестиции. Но и тие гледате дека не одат добро, не се реализираат со задоволителен степен. И тука има сериозни проблеми, рече Таки Фити-универзитетски професор.

Со ваквите оценки се согласуваат и други експерти од економската сфера.

-Точно е дека вакви политички турбуленции секогаш влијаат малку обесхрабрувачки во однос на инвестициите во приватниот сектор. Но, тоа исто така зависи колкав е временскиот хоризонт до разрешување на вакви ситуации. Колку подолго тоа трае, толку и неизвесноста е поголема и тоа е понегативно, рече  Владимир Филиповски, универзитетски професор.

Претседателот на МАНУ, Таки Фити, додава дека ваквата ситуацијата барем на среден рок ги ограничува можностите за побрз економски раст и развој, а според него, на Македонија ù се потребни стапки на раст помеѓу 4 и 5% и тоа во континитет од неколку години. Овие ставови беа изнесени во Охрид на промоцијата на книгата на професорот Фити за улогата на фискалната и монетарната политика во стабилизацијата на економиите.

ИЗВОР: АЛСАТ

loading...