понеделник, 18. октомври 2021. Вести денес: 6
home Вести

Сведоштво за бугарската окупација: Ја ограбија црквата Пресвета Богородица, не тепаа и не тераа да викаме дека сме Бугари

Сведоштво за бугарската окупација: Ја ограбија црквата Пресвета Богородица, не тепаа и не тераа да викаме дека сме Бугари

– 43` година бугарскиот окупатор, фашистички окупатор, ја опљачка целата црква. Од игла до икона, до свети делови, од самата црква. Се е земено и опустошена е црквата.. А јас се сеќавам, 44`година, јас се сеќавам како дете, црквата беше запалена под притисок на бугарскиот окупатор од страна на партизанските одреди. И они се нарекуваат административци, кои се тие административци, неможе тоа така они како што мислат, изјави за Алфа, 88 годишниот Бранко Кодриќ, маџармаалски староседелец.

Рано беше сабајлето, околу 5 часот најверојатно, рано, полицајци и тие со баронети, и тие со плави униформи, полицајци и војници, од црквата не избркаа, не само нас туку сите луѓе што спиеја околу не исфрлија накај реката Вардар. И црквата „Пресвета Богородица“ 1943 година бугарскиот административец како што они се претставуваат, не се административци -вели Кодрич..

Целосната сторија може да ја погледнте на АЛФА.

Локални избори 2021