недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Судските работници излегуваат на протест!

Судските работници излегуваат на протест!

Синдикатот на работниците од управата на правосудните органи и здруженијата на граѓани на Македонија (УПОЗ) и Здружението на судската администрација (ЗСА), за в петок најавија протести коишто ќе се одржат низ сите судови во земјава, а на кои ќе биде искажано незадоволство од, како што се вели во соопштението, „апсурдните одлуки на Судскиот буџетски совет“, донесени во последниве два месеца.

„Синдикатот на УПОЗ, незадоволни што и понатаму продолжува нееднаквиот третман на Судскиот буџетски совет како притоа да забораваат дека во судовите работат судска администрација, судската служба, помошно – техничкиот персонал, згора на сѐ, СБС донесе одлука со нееднакви додатоци на плата са судиите и судската администрација, со изговори дека администрацијата во месец септември добила покачување во висина од 5% на плата, а од тие причини за месец септември и октомври додатоците на плата на судиите да бидат во висина од 10%“, се наведува меѓудругото во соопштението од УПОЗ.

Во соопштението се додава дека барањата на Синдикатот ќе бидат соопштени пред новинарите, за време на протестот во петок, пред Основниот суд Скопје 2.

Коронавирус