понеделник, 3. октомври 2022. Вести денес: 68
home Вести

Судската фарса со СЈО има име во западните демократии – Кенгурски суд

Судската фарса со СЈО има име во западните демократии – Кенгурски суд

Кенгурскиот суд е судски трибунал, институција што ги игнорира признатите стандарди на правото или правдата и често има мала или никаква официјална позиција на територијата во која живее. Терминот може да се примени и на суд што го поседува легитимен судски орган кој намерно ги игнорира законските или етичките обврски на судот, анализира порталот Лидер.мк.

Ви звучи ли ова познати во македонски или европски услови?

Ако размислите и ги погледнете околностите тоа е случај што го имаме пред очи и се случува секој ден, откако Специјалното јавно обвинителство беше формирано во 2015 година. Иако беше формирано со волјата на најголемите политички партии, да работи независно и согласно закон, Специјалното јавно обвинителство сега има една единствена цел, а тоа е прогон на политички не истомисленици на партијата на власт. Истото во земјава се соочува со низа  критики за селективност, а не за спроведување на законот. Познато е дека нелегално прибавени снимки не можат да бидат доказ, но кога СЈО покренува случај во Македонија се е можно. Значи, нешто што во ниту еден правен систем не е дозволено, овдешниот „кенгурски суд“ го дозволува. Тоа е само една од низата неправилности и самоволија на судот за да се истурка политичката агенда СЈО, а не да постапува според законот и да ја извршува својата работа за делење на правдата во легална постапка, на легален начин, со легални докази, со интегритет и непристрасно.

Во последно време со проблеми се соочува и романското СЈО. Таму  се бара оставка од Лаура Ковеси, како и распуштање на Антикорупциската дирекција. Главната причина е селективноста, односно гонење на лица само од една политичка провиниенција за што и самата кажува на единствениот прес одржан отткако е формирана институцијата.

Антикорупциската комисија инаку е најпознато обвинителско тело во Романија, кое во последниве неколку години во судот ги испраќаше поранешните премиери, министри, пратеници, градоначалници и влијателни бизнисмени, односно неисомислениците. Ова тело е дел од таен систем кој има за цел да ја преземе контролата врз политичката моќ во Романија ил веќе почнаа да го нарекуваат “паралелна држава”.

Што ги карактерзира ваквите институции?

Пристрасноста која произлезгува од предрасудите на оној кој ја носи  одлуката е меѓу најпознатите причини за кенгурските судови. Таквите постапки често се одржуваат за да се прикаже дека има фер и правично судење, иако пресудата во суштина веќе била донесена пред почетокот на судењето.

Дефиниција на кенгурскиот суд

  1. лажен суд во кој принципите на правото и правдата се занемаруваат или изобличуваат
  2. суд кој се карактеризира со неодговорно, неовластено или неправилен статус или процедури

Извор: lider.mk

Коронавирус