понеделник, 24. јануари 2022. Вести денес: 68
home Вести

Стопанска комора и Универзитетот „Св. Климент Охридски“ ќе потпишат Меморандум за соработка

Стопанска комора и Универзитетот „Св. Климент Охридски“ ќе потпишат Меморандум за соработка

Претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески и ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски”, Сашо Коруновски денеска ќе потпишат Меморандум за соработка меѓу Стопанската комора и Универзитетот.

Со Меморандумот, како што соопштува Стопанската комора, ќе се утврди рамката со која ќе се унапреди заедничката соработката. Целта е искористување на заедничките кадровски потенцијали – наставни, научни и стручни, како и професионалните, материјално-техничките и просторните услови насочени кон унапредување на едукативните, истражувачките и апликативните активности,

-Соработката ќе овозможи напредување на пазарното стопанство, претприемништвото и конкурентноста, како и промовирање на добри бизнис-практики. Воедно, ова ќе претставува и поддршка на приватниот сектор во интеграцијата во единствениот пазар на ЕУ, особено во поттикнување и изградување на капацитетот за користење на ЕУ-програми и фондови, информира Стопанската комора.

Коронавирус