петок, 5. март 2021. Вести денес: 90
home Вести

Стојаноски: Ниту еден дел од овој попис не е согласно препораките на ЕУРОСТАТ

Стојаноски: Ниту еден дел од овој попис не е  согласно  препораките  на ЕУРОСТАТ

Пратеникот Бојан Стојаноски од редовите на ВМРО ДПМНЕ во гостување на радио Лидер кажа дека ниту еден дел од пописот кој планира да го спроведе владата не е според препораките на ЕУРОСТАТ и дека планираниот попис ќе биде една операција која е договорена однапред.

Ниту еден дел од овој попис не е согласно препораките од ЕУРОСТАТ. Aкo ние ставаме европско заменце ние се стремиме да идеме кон Европската Унија , ние тогаш мораме да ги почитуваме препораките на онаа институција која што е најповикана која што може да даде препораки како тој попис што ќе се одржи во државата да ги даде најдобрите и најконретните показатели или бројки. Ова ќе биде една операција која што е договорена однапред. Однапред се знае колку проценти ќе бидат едните колку ќе бидат другите потенцираше Стојаноски.

Тој истакна дека е многу веројатно да се појават ситуации каде села кои што во реалноста имаат 20 жители да бројат и по 3 до 4 илјади на хартија.

Ќе имаме села каде што имаат во реалноста 20 жители а кои што ќе бројат 3-4 илјади жители на хартија. Апсолутно не се почитуваат оние препораки на ЕУРОСТАТ па така да вие јас ќе можеме имајќи матични броеви од 20 лица и 20 лица да попишеме некои кој што 30 – 40 години не живее тука. Ние нема да попишуваме резиденти како сите нормални држави туку ќе попишуваме луѓе кои што имаат државјанство дополни Стојаноски.

Коронавирус