недела, 31. јули 2022. Вести денес: 0
home Вести

Стојаноска: Буџетот за оваа година е за 700 милиони евра поголем од последниот буџет кој го креираше владата на ВМРО-ДПМНЕ

Стојаноска: Буџетот за оваа година е за 700 милиони евра поголем од последниот буџет кој го креираше владата на ВМРО-ДПМНЕ

Дафина Стојаноска, пратеник од ВМРО-ДПМНЕ на денешната собраниска седница потенцираше дека буџетот за 2019 година изнесува 3.7 милјарди евра, односно за 300 милиони евра поголем од претходниот составен од претходната влада, а 700 милиони евра поголем од последниот буџет кој го креираше владата на ВМРО-ДПМНЕ.

-Денес расправаме за ребаланс на најголемиот буџет во историјата на Република Македонија заради тоа што оваа влада успеа да реализира капитални инвестиции од 28.2% , и заради тоашто се докажа дека буџетот за 2019 година бил нереален, напумман и наполнет со шарени лаги, посочи таа.

Пратеничката Стојаноска при своето обрќање посочи дека министерката за финансии, Нина Ангеловска на комисијата за финансирање на буџет не присуствула цели два дена и ја искажа нејзината „загриженост“ и незадоволство за неангажираноста на Ангеловска.

-Ова е игнорантен однос кон сите пратеници а посебно кон пратеницит е од мнозинството кои ќе гласаат за и кој силно се борат тука да одбранат нешто што не е за бранење, а прва што треба да го брани е министерката и барем да слуша, додаде Стојаноска.

Најнови вести

Коронавирус