среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Стоилковски: Статистика се заканува со тужби наместо да одговори- дали се фабрикувани објавени резултати по претходен диктат од Илинденска бр.2?

Стоилковски: Статистика се заканува со тужби наместо да одговори- дали се фабрикувани објавени резултати по претходен диктат од Илинденска бр.2?

До ВМРО-ДПМНЕ постојано пристигнуваат индиции за злоупотреба на статистиката заради потребите на власта во заминување. Постојат сведочења за пиши-бриши економски показатели кои излегуваат од државната статистика, а по нарачка на власта за лажно подобрување на економскиот биланс, истакна Наум Стоилковски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ.

-Државната Статистика наместо одговори, се заканува со тужби бидејќи беше објавено дека до ВМРО-ДПМНЕ стигнуваат сведоштва од вработени, актуелни и поранешни вработени, за фабрикување и испорака на резултати по теркот на потребите на власта, а со цел да се стекнат со подобри стартни позиции до делот на обезбедување на средства за буџетот, но и за други политики коишто ги води оваа власт во заминување, рече Стоилковскии додаде:

„Ваквиот чекор, заканите со тужби од директорот, Апостол Симовски само ги засилува сомнежите во јавноста за недоследности во работењето. Заканите ги зацврснуваат индициите за пиши-бриши економијата во рамките на државниот заводот за статистика, индициите за манипулација со информациите за растот на БДП, индиции за манипулации за процентот на долгот на државата, што предизвикува лажна слика за граѓаните, но и за меѓународните финансиски институции.

Заедно уште еднаш оттука ќе го прашам Симовски:

Дали имало вработени кои поднеле оставки заради лажирање и недоследно работење на институцијата?

Дали се фабрикувани објавени резултати по претходен диктат од Илинденска бр.2?

Дали врз основа на таквите објавени резултати лажно се подобруваат стартни позиции на власта за обезбедување на средства за буџетот, како и за други политики на оваа власт во заминување?

Ова се сериозни прашања за макроекономијата, прашања коишто навлегуваат во севкупното економско движење и живеење во Македонија, прашања коишто заслужуваат одговори од директорот на статистика. Но, наместо одговори од него стигнуваат закани со тужби“.

Се` повеќе граѓани, потенцира портпаролот на партијата, се охрабруваат и приоѓаат до ВМРО-ДПМНЕ со факти, со докази и со индиции.

-ВМРО-ДПМНЕ знае каде да ја лоцира одговорноста за ваквите случувања. Одговорност за ваквите лажирања мора да има и ќе има по предвремените парламентарни избори.

Коронавирус